Project 12: Lištani, Podhum, Vidoši: drie scholen ondergedompeld in verwondering

Ook in 2015 kon de Stichting Liaison in Bosnië weer meewerken aan een bijzonder renovatieproject. Opnieuw besloot Het Baarnsch Lyceum met 28 leerlingen en vier begeleiders deel te nemen aan deze projectweek van 11 – 18 mei.

Dit jaar werden de basisscholen in Lištani, Podhum en Vidoši stevig onder handen genomen. Na een snelle vlucht met Transavia kwamen de hoofdrolspelers aan op de zonnige luchthaven van Split. Een busreis van twee uur later met het gebruikelijke oponthoud aan de grens bracht hen in de vroege middag in het centrum

van Livno. Zoals altijd bood Park Hotel gastvrijheid aan deze nieuwe groep vrijwilligers. Na het inchecken vertrokken de verschillende groepen meteen naar ‘hun’ scholen. Op naar een stevige klus vol nieuw te verwerven vaardigheden als plamuren, schilderen en laminaat leggen. Tussendoor lesjes Engels geven, sporten met de Bosnische kids, contact leggen met de leeftijdsgenoten op de scholen in Livno, het Kanton doorkruisen om een beeld te krijgen van de recente historie en vooral onderdompelen in een nieuwe wereld vol confrontaties met schoonheid en ellende.

Lištani (basisschool op ongeveer 25 minuten rijden vanaf Livno)

In Lištani staat een basisschool met momenteel 59 leerlingen in de groepen 1 tot en met 9.
Het ging hier om het opknappen van 6 lokalen:

• muren schuren, plamuren en verven in twee kleuren
• laminaat leggen over de bestaande houten vloer
• meubilair voor de lerarenkamer
• lokalen schoonmaken en weer inrichten

Vooraf waren de vergane raampartijen al vervangen door kunststof kozijnen. Daarmee was het buitendeel al gereed en kon het team aan de slag met de renovatie van het binnenwerk. Enthousiaste Bosnische ouders zorgden weer voor een dagelijkse lunch met lokale specialiteiten.

Het resultaat van alle noeste inspanning mocht er zijn!!

Vidoši (ongeveer 10 minuten rijden vanaf Livno)

Deze basisschool was door de stichting al grotendeels in 2011 opgeknapt. Er was nu nog 1 lokaal te doen:

• muren schuren
• muren verven in twee kleuren
• laminaat leggen over de bestaande vloer
• schoonmaken en inrichten

Een klein team was binnen een dag klaar met het werk hier. Met alle ervaring opgedaan in de andere scholen was deze klus in no time geklaard!

Podhum (ongeveer 20 minuten rijden vanaf Livno)

Dit is een grote school met ongeveer 200 leerlingen in de groepen 1 tot en met 9. Hier zijn 5 van de 10 lokalen grondig aangepakt:

• muren schuren en verven in twee kleuren
• laminaat leggen over de bestaande vloer
• meubilair plaatsen in de 5 lokalen (100 leerlingen)

In een eerder stadium waren de verrotte kozijnpartijen al vervangen door duurzame kunststof varianten. Na een weekje enthousiast werken, konden de verwonderde Bosnische leerkrachten, kids en ouders hun eigen school weer als nieuw ‘overnemen’. Grote dankbaarheid en verbazing waren zichtbaar in de vele dankbetuigingen aan het adres van de harde werkers.

Nawoord
De groep enthousiaste klussers kwam op de 18e mei weer terug in Nederland! Om 13.56 uur arriveerde de bus die de harde werkers van Rotterdam airport ophaalde. Vermoeid, blij, 'gaaf', 'çool' en 'volgend jaar weer' waren de meest herhaalde woorden. Ongetwijfeld komen nu de verhalen thuis waar ze horen. Hopelijk inspireert het hen tot mooie nieuwe daden en dragen de deelnemers deze bijzondere ervaring mee in hun verdere leven. De eerste reacties uit Livno zijn al gekomen. Verbaasd zijn ze opnieuw over de power van deze leerlingen en hun begeleiders. Verwonderd hebben ze gekeken naar het inspirerende enthousiasme waarmee de leerlingen de hele week hebben gewerkt. Kijk, zo kan het dus ook..., was de verzuchtende opmerking van menigeen. Dikke complimenten dus voor allen die hebben meegewerkt!

De leerlingen mogen trots zijn op hun eigen prestaties en op die van de anderen. Echt teamwork in een Bosnische wereld die dit aspect zo node mist. Gewoon een groep jonge mensen die op bewonderenswaardige manier hun schouders ergens onder zetten. Binnen een week een project voor de jongste generatie Bosnische kids geklaard. Hoop gegeven aan deze kinderen die dit mooie land verder moeten opbouwen. Wat een prachtig voorbeeld van hoe makkelijk we gezamenlijk iets voor elkaar krijgen. Dank aan deze enthousiaste HBL-leerlingen, hun HBL-begeleiders en alle

enthousiaste leden van World Hope International Bosnia. Hulde!!

Op naar het volgende project!!