Project 14: Voorzieningen Gaarkeuken Livno

Door Marleen Miedema en Kees van Bueren

Op 11 september 2015 nemen wij afscheid van Het Baarnsch Lyceum. Wij hebben te kennen gegeven liever geen cadeaus te ontvangen. Graag zien wij dat geld besteed aan een speciaal onderwijsproject dat leerlingen ertoe aanzet hun betrokkenheid op de omgeving te vergroten. Daartoe hebben wij met Aart de Ruiter opgezet het Project Voorzieningen Gaarkeuken Livno

Livno in Bosnië is de standplaats van waaruit leerlingen van Het Baarnsch Lyceum scholen opknappen, nu alweer voor het vierde jaar. Livno ligt in het westen van Bosnië. Daar staat ook de Vocational School, een ambachtsschool. De school heeft een gedreven directeur, Saša, die veel voor zijn leerlingen wil, maar door gebrek aan middelen lastig zijn onderwijsprojecten van de grond kan krijgen. Letterlijk: zijn leerlingen hebben geen hout en stenen om te leren bouwen. Willen ze metselen, dan moeten ze stenen afbikken en om te timmeren moeten ze nagels uit sloophout trekken.

Saša speelde al lange tijd met het idee een gaarkeuken en eetzaal voor de minstbedeelden in zijn stad te laten bouwen. Hem staan daarbij drie doelen voor ogen:

• De minder bedeelden in Livno moeten in een aangename omgeving een maaltijd per dag kunnen gebruiken.
• Zijn leerlingen in de bouwvakken kunnen hun vaardigheden in metselen, timmeren, electriciens- en loodgieterswerk vergroten. Zijn leerlingen in de horeca leren koken, gasten ontvangen en eten uitserveren.
• Zijn leerlingen versterken de band met hun omgeving door maatschappelijk relevant werk te doen.
Een mooie driehoek: eten, onderwijs en betrokkenheid. En het moet iets moois worden! Saša heeft daartoe al een oud gebouw op het schoolterrein bestemd.

[foto 1] Onze leerlingen die tijdens hun werkweek in mei de school bezocht hebben, hebben foto’s daarvan gemaakt

[foto’s 2 en 3]. Gevraagd naar hun gevoel over die accommodatie, vertelde een van hen in niet mis te verstane woorden dat je daar nog niet eens je scooter in zou willen opvoeren. Maar Saša schijnt inmiddels al aan de slag gegaan te zijn [foto 4 en foto 5].

Wij willen graag een aandeel leveren in Saša’s gaarkeuken en nagelvaste onderdelen ter beschikking stellen: een spoelbak, een achtpits kookplaat, een oven, een afzuigkap; alles nieuw en van hoogwaardige materialen. Wat zou het mooi zijn als de leerlingen van de Vocational School dit kunnen installeren als kroon op hun renovatiewerk!

Aart zal samen met Thomas Nettleton van de non-profit organisatie World Hope Bosnia (http://www.worldhope.org/home) de spullen in Livno kopen en afleveren bij de school.

Tot slot een opsteker. Het Baarnsch Lyceum is nu vier keer met een groep leerlingen naar Livno geweest om scholen te renoveren. Het is verheugend te zien dat dit werkt en niet alleen in materiële zin. De onderwijzers werken met plezier in mooie lokalen en ouders hebben zelf schoonmaakdiensten georganiseerd zodat de lokalen netjes blijven. Een mooi voorbeeld van een voorziening die heeft bijgedragen aan de onderlinge verbinding in dit door de oorlog verscheurde land. [foto 6]

U kunt uw bijdrage storten op rekeningnummer NL45 SNSB 0983 1444 00 ten name van de Stichting Liaison in Bosnië onder vermelding van Project 14.

(foto 1 tm 6 vlnr)

Bijdrage van Saša Grabovac, directeur van de SSK in Livno

(bekijk de volledige bijdrage inclusief afbeeldingen)

Used catering equipment

Subject: Furnishing the catering cabinet of the Vocational High School Silvije Strahimir Kranjcevic, Livno

Our school agenda is, besides practical training of cooks and assistant cooks, to offer services of public (soup) kitchen in cooperation with Social Services of Livno. Bearing in mind the purpose and needs of the cabinet, and the minimum requirements of hospitality trade, we suggest the following purchase of catering equipment. (Total value of € 2.000,-):

1. Four cooker furnace (80X70X90) convection oven – 1200KM
2. Electrical Fry-top 6kw stainless steel 70x50 – 600KM
3. Deep fryer 2/4L - 240 KM
4. Universal electric stove (two ovens) – 1600KM
5. Bain Maria (warm bath) 1kw – 350 bhp

In order for us to work even more successful and with better results, we thank you on behalf of the students and the teaching faculty, as well as many users of soup kitchen for the valuable donation and help in the purchase of these equipment units.

Thank you!!!