Project 17&18: Renovatie van de basisscholen in Zabrisce en Podhum AFGEROND

Tussen 29 augustus en 5 september 2016 werkte een nieuwe groep van enthousiaste leerlingen aan de renovatie van de basisscholen in Zabrisce en Podhum. Zoals intussen al vijf jaar lang kwam ook deze enthousiaste groep uit de HAVO- en VWO-examenklassen van Het Baarnsch Lyceum. Samen met vier begeleiders waren de leerlingen enkele maanden druk bezig met de fondsenwerving voor deze beide projecten. Uiteindelijk bracht hun gezamenlijke inspanning zo’n € 10.000,- op. Dit geld werd volledig gebruikt om bij de lokale bedrijven in Livno en naaste omgeving de noodzakelijke materialen aan te schaffen. Meteen dus weer een mooie impuls voor de lokale economie. Verf in twee kleuren, sterk laminaat van 12 millimeter, meubilair en al het andere benodigde materiaal ging elke dag in twee gehuurde minibusjes naar de twee bestemmingen.

In Zabrisce was voorafgaande aan onze komst al beton gestort in een van de lokalen. Dit kreeg een maand om uit te harden zodat de lamineerteams meteen aan de slag konden op een egale vloer. Dat gold niet voor alle andere lokalen waar meerdere keren de beitel uitkomst moest bieden bij in het verleden minder zorgvuldig gestorte vloeren. Na twee dagen schuren, stuken en andere voorbereidende werkzaamheden kon de verfklus beginnen. Het aanvankelijk bestelde blauw werd op verzoek van de leerkrachten vervangen door een meer perzikachtige kleur. Samen met het wit leverde dit een mooi resultaat op. Dezelfde muren werden later door de zeer creatieve leerlingen en begeleiders voorzien van inspirerende tekeningen.
Intussen werkte de laminaatploeg aan een wereldrecord. De vijf lokalen werden in een motiverend temp voorzien van laminaat dat de komende 20 jaar mee kan. Snelheid en accuratesse gingen hand in hand onder het opzwepende geluid van muziek in de meest uiteenlopende stijlen. Ondertussen zorgden de zeer gastvrije docenten en ouders elke dag voor een rijke keur aan eten en drinken. Steeds Bosnische specialiteiten en alles zelf gemaakt. Wat een heerlijke intermezzo’s tussen alle bedrijven door.

In Podhum was de tweede helft van het gebouw aan de beurt. In 2015 rondde de vorige ploeg 4 lokalen in deze school af. Dit jaar maakte de nieuwe club leerlingen en begeleiders de school mooi af met het vakkundig verven en lamineren van de andere vier lokalen. Deze lokalen werden bovendien voorzien van nieuwe tafels en stoelen waardoor op het einde van de week het plaatje helemaal af was. Ook hier creatieve uitingen op de wit/perzik geverfde muren om het geheel op te vrolijken. Ook in deze school zagen we leerlingen met onvermoede kwaliteiten schuren, stuken, verven en lamineren. Het tempo lag ook hier aangenaam hoog in combinatie met een fijne sfeer.

Deze groep leerlingen moest elke dag iets verder rijden dan de club die naar Zabrisce ging. De tocht voerde wel door de heuvels met steeds uitzicht op het meer Mandek dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de leerlingen bleek uit te oefenen. De 30+ graden verraden al waarom dit zo moest zijn. Meerdere keren zochten de leerlingen dan ook het meer op aan het einde van de werkdag om in het aangename water verkoeling te vinden na een warme en stoffige dag. Ook in deze school kwamen ouders met hapjes en drinken om de dag te breken. Op de eerste schooldag keken kinderen en ouders hun ogen uit.

Beide teams vonden elkaar ’s avonds in het hotel, tijdens de radio-en tv-interviews, op de indrukwekkende tocht door het kanton, in het meer, op de hellingen van de omringende bergen rond Livno en bij de afsluitende bbq onder de naaldbomen in Zabrisce. Indrukwekkend, confronterend, hartverwarmend en inspirerend. Wat een mooie week. Hoe mooi om weer te ervaren wat leerlingen allemaal kunnen als ze vol verve en enthousiasme aan een gemeenschappelijk doel werken. Op naar 2017!