12 Jul 2017 - 10:36
Tussen 24 en 31 augustus 2017 is het nieuwste klusteam van Het Baarnsch Lyceum te vinden in Priluka, Zabrisce en Livno. Vidimo se uskoro!

12 Jul 2017 - 10:33
Mooie materiaaldonatie van Heutink uit Rijssen! Bosnische kids beginnen dankzij Heutink met een inspirerend basispakket aan hun nieuwe jaar!

Project 21 Renovatie van de scholen in Zabrisce, Priluka en Livno AFGEROND

In de periode van 24 tot en met 31 augustus 2017 was er weer een nieuw klusteam met 24 eindexamenkandidaten van Het Baarnsch Lyceum in Livno en naaste omgeving, Samen met5 begeleidende docenten klusten zij zes dagen in de basisscholen van de genoemde plaatsen.

In Priluka lamineerden 8 leerlingen in een recordtempo vier lokalen van de school. Af en toe geholpen door de overijverige conciërge zetten zij hun eerste schreden op het lamineervlak. Deze eerste expertise kwam goed van pas toen een aantal van hen hun ervaring in de volgende dagen kon gebruiken in de lokalen van Zabrisce.

In deze plaats Zabrisce waren we in 2016 ook al aanwezig. Nu resteerden nog twee lokalen die een complete metamorfose ondergingen. Zes leerlingen zaten twee dagen letterlijk in het stof en gruis om de muren weer enigszins glad op te leveren. Uiteindelijk werden de muren gescratcht, gestukt, geschuurd en in twee kleuren geverfd. Daarna kwam de laminaatploeg uit Priluka om in twee dagen de lokalen van een mooie vloer te voorzien. In de volgende fase verschenen kleurrijke figuren op de muren waarbij een heus aquarium voor een bijzondere sfeer zorgde.

Het hoofdgebouw van de IGK was het werkterrein van 10 leerlingen en twee begeleiders die de gymzaal en de bijbehorende kleedruimtes mochten bewerken. Kort tevoren was het dak al vervangen zodat alle inspanningen aan de binnenkant ook blijvend resultaat zouden opleveren. Ook hier bikten de leerlingen twee dagen lang op de lange wanden van de gymzaal die volledig van hun stuklaag werden ontdaan. Daarna kwam er een nieuwe laag op de muren die op de volgende dag weer strak werd geverfd. Ook de kleedkamers kregen een volledige opknapbeurt inclusief vrolijke sporttekeningen op de wanden.
In deze school werd ook de lading van de Defensiebus uitgestald. Twee medewerkers van Defensie hadden deze bus na een tocht van 1800 kilometer en enig oponthoud aan de grens met Bosnië het land binnengebracht. De lading bestond uit 68 dozen met knuffels, poppen, auto’s, speelgoed, schoolmateriaal en 3 smart borden. Alles bijeengebracht door leerlingen, bestuur, ouders en bekenden verbonden aan Het Baarnsch Lyceum. Zo’n 200 pakketjes werden samengesteld en op de een na laatste dag verdeeld over vier locaties op de tafeltjes gelegd in Priluka, Livno FLK en Livno IGK en Zabrisce. Op de 4e september heeft dat een verrassend schouwspel opgeleverd toen het schooljaar weer begon.

Tussendoor maakte de groep nog een indrukwekkende en confronterende tocht door Kanton 10. Kapot geschoten huizen, verlaten hamlets, bosbrandjes, watervallen en verse forel zorgen voor een onuitwisbare mix aan herinneringen. Voeg hierbij het kristalzuivere zwemwater, een klimtocht door de bergen in de zon, een bezoek aan de moskee, de hartelijkheid en dankbaarheid van de mensen uit Livno en omgeving en er ontstaat een intrigerend beeld van een bijzondere projectweek.

Heel veel dank aan alle deelnemers en begeleiders van Het Baarnsch Lyceum. Zonder jullie inzet, energie en enthousiasme was dit nooit gelukt. Jullie mogen trots zijn op jezelf! Op naar volgend jaar, op naar ons 22e project!!