Project 6: Golinjevo: een schooltje aan het meer ondergaat een exreme make over

[AFGEROND!]

Golinjevo ligt op ongeveer 20 munuten rijden vanaf LIVNO. Op de weg naar Tomislavgrad bevindt zich dit dorpje op loopafstand van de moddrige oevers van het kunstmatige meer Buško. Het schoolthe behoort tot Fra Lovro Karaula, één van de beide grote scholengemeenschappen in de gemeente Livno. Het is een oud gebouw dat we intussen in de voorbereiding al behoorlijk aangepakt hebben. De vloeren zijn voorzien van nieuw beton en ook de laatste verrotte kozijnen zijn vervangen door kunststof varianten. Deze maken het gebouw eindleijk water- en winddicht. De nieuwe cementenvloer zorgt voor de nodige isolatie. Nu nog de finishing touch door 2 groepen van 5 leerlingen van Het Baarnsch Lyceum onder leiding van een van hun meegereisde docenten.

Op dinsdagochtend gaan de leerlingen enthousiast van start. De muren van de drie lokalen nemen zij onder handen en later op de dag zijn alle wanden geverfd in twee frisse kleuren. Onverdroten gaan zij voort, alleen af en toe onderbroken door de voortdurende stroom binnengebrachte hapjes van de lokale bevolking. Wat mooi en ontroerend om te zien op welke wijze de ouders van de Bosnische leerlingen hun dankbaarheid tonen. Intussen krijgen de Bosnische kinderen geregeld de kans om hun Engels en Duits te oefenen met de Nederlandse leerlingen die ook op het aangrenzende speelveldje hun kunsten laten zien. Twee generaties treffen elkaar en hebben moeiteloos contact ondanks een denkbeeldige barriere van taal en cultuur. Moeiteloos passen beide groepen zich aan. Gemeenschappelijk belang zit in het oprechte interesse in elkaar.

Op de volgende dag is het tijd om een begin te maken met de grote volgende klus: lamineren van drie lokalen! Ook hier groeien onze Nederlandse leerlingen uit tot volwaardige experts. De lokale vakman probeert meerdere keren om de nieuwbakken vaklieden in Bosnie te houden. Hij en de leraressen zijn zichtbaar onder de indruk. Intussen zij ook hier creatieve leelringen aan de slag om de muren te verfraaien met veelkleurige tekeningen. Didactisch verantwoorde openingszinnen in meerdere talen en basisrekensommen krijgen een zichtbare plaats op de muren. Wat een creativiteit in zo’n korte periode.

De deuren blijken na een verfbeurt opeens in onze nationale oranje kleur te zijn geverfd. Voorzien van aansprekende tekeningen, vergezeld van de namen van de harde werkers zullen ze elke dag de Bosnische kinderen doen herinneren aan een wel heel bijzonder periode: een week waarin de Nederlandse leerlingen uit Baarn en omgeving een schooltje veroverden en na een paar dagen weer teruggaven aan de Bosnische kinderen en hun leraressen.

Op zaterdagochtend kwamen ook hier nieuwe tafels en stoelen in elk lokaal te staan. Op de tafels weer vrolijke pakketjes met allerlei schoolspullen. Ook hier wacht een aangename verrassing als de 25 Bosnische kids op maandagochtend hun lokalen betreden. Een deur met namen die opengaat, een nieuwe warme vloer, fris geverfde lokalen, wind-en waterdichte kozijnen, overal bewijzen dat we geweest zijn. Hoe aangenaam eenvoudig bleek het ook hier om iets moois en tastbaars te doen voor kinderen die een aangenamere toekomst verdienen.